Очарователен начин да се докоснеш до чуждия свят!

Бяхме свидетели на нестандартен, но очарователен начин да се отбележи националният празник на Испания,подготвен от госпожа Мария Нанкова-участник в обучение финансирано от Еразъм+ проведено в Барселона юли 2021 година.Чрез него тя демонстрира като да осъществим СТЕМ урок.

Да започнем поред.

11А клас е „езикова“ паралелка, но паралелка, която усвоява не само почти баналния английски, а и все по-набиращия почитатели у нас испански език. Часовете по „втори език“ са разнообразни – опознаване на магията на език, превод, разговори. Но най-интересно е докосването до разноликата испаноезична култура – разнолика не само в различните континенти, но и в 50-те провинции на Кралство Испания. Именно този интерес провокирал и любопитството към кухнята на Испания.

След това започнало проучването. Какво се готви в Испания? Кои са знаковите манджи и еднакво ли ги готвят навсякъде? Какви продукти се използват? Полезно и „апетитно“ проучване. Под ръководството на учителката си по испански Мария Нанкова единадесетокласниците подотвили интервюта, провели разговори, записали наученото.

И накрая споделили наученото с професионалистите – абитуриентите от 12В клас, които само след няколко месеца ще получат професия – хотелиери. Но хотелиери, които вече пет години усвояват тънкостите на готварството.

И там, в общата идея, в общата работа, се подготвил нестандартният урок – урок в чест на Националния празник на Испания.

Под ръководството на г-жа Милена Мартинова – преподавател по практика – дванадесетокласниците подготвили Ден на испанската кухня.

12 ноември, денят, в който Колумб достига Америка, е обявен за Национален празник на Испания и се почита небесната покровителка на Испания Света Богородица от Пилар (Virgen del Pilar). Чудесен повод в нашето училище да поговорим за Испания и за най-пъстрата и вкусна нейна част.

Какви рецепти бяха представени? Какво научиха гостите за храната в Испания?

Всъщност преди да стигнем до гозбите, видяхме страхотна презентация за Испания – за традиционния танц фламенко, за борбите с бикове, за тържествата в чест на Богородица от Пилар. Част от презентацията бяха и интервютата на единадесетокласниците, като най-силно впечатление ни направи определението на испанската кухня – „цветна и вкусна“.

Наистина цветно и вкусно се оказа всичко, което бяха приготвили готвачите.


Публикувана

в

от

Етикети: